Zámbó Brigitta: Interjú Hegyeshalmi Lászlóval

 
Hegyeshalmi László: ,,Nagyon vonz a progresszív táncművészet” 
Interjúsorozat a TÁNC XXIII. Nemzetközi Kortárs Fesztivál zsűritagjaival

Hegyeshalmi László festőművészként és grafikusként más szemmel nézte az előadásokat, mint zsűritársai. Egyedi látásmódjából adódóan pedig azt is megtudhatjuk, hogy a kortárs művészeti ágak miként hatnak egymásra.

Festőművészként milyen kritériumok mentén értékelte a produkciókat?
A táncos szakmai szempontokat kiváló táncművészek képviselték a zsűriben, viszont a vizuális megjelenés is egy rendkívül erős szempont. Én kifejezetten a vizuális összképre koncentráltam, ugyanis a színpadi tér, a világítás, a színek és a jelmezek mind meghatározzák egy előadás összhatását.

Fel lehet fedezni hasonlóságokat a kortárs képzőművészeti és a kortárs táncművészeti trendek között?
A kortárs művészet minden műfaja kölcsönösen hat egymásra. A képzőművészetnek és a táncművészetnek is az alapja az emberi test megjelenítése és annak valamilyen interakciója, amelynek ábrázolása a kezdetektől örök téma: már az ókori görög művészetben is megjelenik a vásznon. Mindezeknek az elvontabb ábrázolása a kortárs figuratív festészetben és a kortárstáncban is tetten érhető. Éppen ezért nagyon vonz a progresszív táncművészet, illetve azok a produkciók, amelyek a mozgóképet is használják és vetített háttérrel dolgoznak.

A fesztivál versenyprogramjában arra is láthattunk példát, amikor egy konkrét festményciklus nyújtotta az előadás inspirációját. Mit gondol, ez egy járható út összművészeti produkciók létrehozására?
Azt gondolom, hogy igen, mert a rendezők és a koreográfusok kiindulópontja nagyon sokféle lehet. A Szegedi Kortárs Balett előadásához Goya élete utolsó korszakában alkotott sötét kompozícióit használta inspirációként. Az emberi létezést rendkívül mélyen feltárja ez a festményciklus, amely már nagyon sokakat megihletett.

Veszprém kulturális életében milyen szerepet tölt be a fesztivál?
Ez a fesztivál nagyon fontos része a kortárs művészetnek, mert 23 éve, ha máskor nem is, de az év egy hetében jelen van a hazai és nemzetközi kortárs táncművészet Veszprémben. Ha valaki végignézte ezt a válogatást, akkor kapott egy nagy szeletet a közelmúlt magyar táncművészeti formáiból.

Ön szerint könnyen be lehet fogadni laikus nézőként a kortárs irányzatokat?
Van egy réteg, aki nagyon nyitott, viszont vannak olyanok is, akiket még nem érintett meg a kortárs művészet. Őket tudjuk megszólítani ezzel a fesztivállal. Minél korábban sikerül felkelteni a fiatalok érdeklődését a kortárs irányzatok iránt, annál biztosabb, hogy olyan nyitott, befogadó, értő nézőkké válnak, akik felnőttként is értékelni és követni fogják a kortárs törekvéseket. 

Megjegyzések